V ledeno mrzli meglici noči, po kateri je zjutraj na karoserijah avtomobilov ostajalo ivje, me je kratka novica ponesla v Galerijo Alkatraz na Metelkovi na f99,
performans o psihomotoričnih motnjah gibanja.

Živa Repovž, f99

Ob vinu, piškotih in gretju so na preseku z belo podlago v tonih klasične glasbe poplesavala imena in formule nevroleptikov – psihiatričnih zdravil, kot so antidepresivi, antipsihotiki, antiepileptiki idr (klomazepam, citalopram, sertralin, haloperidol, imipramin..).

Zatem ples Žive Repovž na zeleni matrici podlage, ki je zaobjel sklope:
1. parkinsonizem
2. tardivna diskinezija
3. akatizija
4. distonija
5. arc de cercle

Parkinsonizem označuje tremor tresenje roke ali noge, brezizrazen obraz, rigidnost, sklonjeno držo pri hoji, drobne, počasne korake, težavo z začenjanjem koraka in obračanjem.

Tardivna diskinezija je nehoteno gibanje, zgibki mišic okončin, vratu in glave, ki ponavadi nastanejo kot posledica dolgotrajnega jemanja klasičnih antipsihotikov.

Akatizija je potreba po neprestanem gibanju, živčnost v eni legi.

Pri distoniji gre za zvijanje vratu, nenavadne položaje glave in okončin.

Arc de cercle je zaokrožil celoto s telesom, zvitim v lok, krčem mišic okončin in trupa, ki navadno nastopi v zvezi s konverzivnimi motnjami ali starinsko histerijo.

Živin gib je izščiščeno prikazal bistvo najbolj zanimivih motenj gibanja pri človeku. Ljudi s takšnimi motnjami največkrat obravnava nevrolog in jih zdravi z antiparkinsoniki, antiepileptiki, vitamini idr. Cilj je zmanjšanje mišičnega tonusa, sprostitev telesa in umiritev nehotenega gibanja.

V psihiatriji naletimo na prve štiri motnje gibanja zaradi stranskega učinka visokih doz in dolgotrajnega jemanja klasičnih antipsihotikov (npr.klozapin). Motnje se zmanjšajo po zmanjšanju odmerka zdravila ali celo prenehajo. Trenutno so moderni atipični antipsihotiki, ki navedenih stranskih učinkov v gibanju nimajo in so mnogo bolj varni za bolnike.
Zdravilo za arc de cercle, t.i.opistotonus, je poglobljena in dolgotrajna psihoanaliza.

Estetska, minimalistična in izčiščena predstava, ki ponuja presek nevrologije, psihiatrije z baletom in politično izpovedjo.
Navdušujoče!

________________________________
f99
Živa Repovž: zamisel, gib, koreografija
Boštjan Špetič: večpredstavnost
Bara Kolenc: koreografija