Onihomikoza 1

Na nohtih na nogi imate bele, rumenkaste ali razbarvane madeže. Nohti so se zadebelil, odstopili od podlage in se lahko lomijo. Zdijo se vam grdi na pogled in ne morete izboljšati izgleda s kopelmi in pedikuro.
Čez čas lahko povzročajo bolečine pri hoji ali stoji, občasno začutite mravljičenje. Lahko celo nastane deformacija prstov in stalne težave pri hoji.

Če se vam podobno dogaja,
imate najbolj verjetno glivično okužbo nohtov. Pojav se strokovno imenuje onihomikoza.
Pogosteje nastopi pri moških, starejših, na prstih noge in osebe z boleznimi krvožilnega sistema (Vsi drugi seveda niso izključeni!). Pogosteje zbolijo tudi osebe s sladkorno boleznijo in drugimi vzroki za zmanjšano imunsko odpornost.

Okužbo povzročajo glive iz skupine dermatofitov, predvsem Trichophyton rubrum. S kože prsta se glive naselijo v obnohtju na konici prsta ali prodrejo v podnohtje, ki se zato vname in nastopijo prej navedene težave.

Kako pozdraviti glivice?

Najbolje je obiskati splošnega oz.družinskega zdravnika. Le-ta vam bo napisal napotnico za specialista.
Specialist dermatolog vas bo povprašal o težavah, pregledal nohte in morda odvzel del nohta s postrganjem za mikroskopske preiskave.

Najbolj učinkovito zdravljenje proti glivicam so tablete Lamisil, Atifan (terbinafin) ali Itracol, Sporanox (itrakonazol). Jemljete jih v predpisanem odmerku 1,5 – 3 mesecev ali dlje, dokler okužba ne izgine.
Navedenih zdravil ne smejo jemati osebe s popuščanjem srca ali jetrnimi okvarami.

Mazanje z domačimi zdravili, naravni pripravki ali kremami Lamisil, Atifan in drugimi ne zadostuje, okužba se vam bo v 75% ponovila in težave z nohti bodo vztrajale celo življenje! Zato mazanje s temi kremami izvajajte le preventivno potem, ko ste že dokončali zdravljenje s protiglivičnimi zdravili.

Lamisil kot eno zdravilo za onihomikozo

Domača zdravila, ki jih priporočajo:
– olje čajnega drevesa, Melaleuca alternifolia
– beli kis, distiliran
– ekstrakt semen grejpfruta (kontroverzno)

Kako se izognem prenosu glivic?

Glivice se razmnožujejo in rastejo v vlažnem okolju, zato je prenos okužbe najbolj pogost na javnih mestih za tuširanje, kjer voda ni klorirana in kjer ne čistijo redno z razkužili. Pri kopanju v morju in ustrezno klorirani vodi je okužba z glivicami zelo malo verjetna.

Priporočamo uporabo zračnih, 100% bombažnih nogavic, ki jih redno menjajte, posebno ko se potite ali zmočite.
Izberite čevlje, ki niso preozki ali premajhni. Ne obuvajte premočenih čevljev, temveč obujte suhe, te pa osušite. Po koncu zdravljenja je priporočeno zamenjati čevlje, ki ste jih najpogosteje nosili, saj se v njih najdejo še spore gliv, ki lahko ob primerni vlagi v čevlju povzročijo ponovno okužbo nohtov.

Doma po tuširanju očistite banjo, kad s praškom ali razkužilom.

Priporočamo uporabo lastnih škarjic, pilic in drugih pripomočkov za pedikuro. Nohti si pristrizite na kratko.

Več o onihomikozi si preberite:
E medicine, Merck Manual, Dermatology Online Journal, Wikipedia

Viri slik 1, 2.

Advertisements