Napoleon Bonaparte

Gastroenterologi iz Švice, ZDA in Kanade so v obsežni raziskavi, kjer so primerjali zgodovinske vire, poročilo obdukcije in klinične slike 135 pacientov, ugotovili, da je Napoleon umrl zaradi napredovalega raka želodca.

Zgodovinsko poročilo pripoveduje, da je v dveh mesecih pred smrtjo Napoleon izgubil 10-15 kilogramov telesne teže, bil je zelo bled, neprestano se je pritoževal nad bolečinami v trebuhu, bruhal je kri in moral večkrat na dan zamenjati oblačila zaradi močnega potenja. Umrl je leta 1821, star 51 let.
Domnevali so, da naj bi Napoleon Bonaparte umrl zaradi dednega raka na želodcu, saj obstajajo domneve o raku želodca pri njegovem očetu. V analizi Napoleonovih las so pred 50 leti našli sledi arzena, kar je vzpodbudilo naslednjo domnevo, da je veliki osvajalec podlegel zastrupitvi z arzenom. Tretja hipoteza je predvidevala, da je Napoleon podlegel zaradi takratnega neprimernega zdravljenja z živosrebrovim kloridom, emetikom in prevretkom lubja.

Poglobljena analiza znanstvenikov je pokazala, da je imel Napoleon dolgotrajnejšo okužbo s Helicobacter pylori, ki je bil vzrok za nastanek razjede (predpiloričnega ulkusa), iz katere se je razvil adenokarcinom. Takojšnjo smrt je povzročila masivna krvavitev iz navedene razjede.

Znanstveniki so, upoštevajoč trenutno klasifikacijo raka na želodcu, celo klasificirali Napoleonov adenokarcinom kot T3N1M0 (stadij IIIa). Tumor je bil večji od 10 centimetrov, raztezal se je od kardije do pilorusa želodca (T3), v neposredni bližini želodca so našli več povečanih regionalnih bezgavk (N1), metastaz ni bilo (M0).

“Kliničnopatološka rekonstrukcija dokazuje, da četudi bi Napoleon Bonaparte ušel ali bi ga izpustili z otoka Svete Helene, bi mu njegovo zdravstveno stanje preprečilo, da bi zavzel pomembno vlogo v nadaljnem toku evropske zgodovine.” zaključijo avtorji.

Viri:
– Lugli et.all. (2007). Napoleon Bonaparte’s gastric cancer: a clinicopathologic approach to staging, pathogenesis, and etiology. Nature Clinical Practice Gastroenterology in Hepatology,4, 52-57. Povezava.
MedicalNewsToday.
slika.

Advertisements