Na sluznici ust in jezika se pojavljajo pekoče bolečine. Ob tem ima oseba občutek suhosti ust in spremembe okušanja. Med hranjenjem ali žvečenjem žvečilnega gumija se bolečine zmanjšajo. Po nekaj mesecih morda izzvenijo same od sebe. Morda ste ob tem že dalj časa izpostavljeniv stresu ali depresivne. Verjetno vas muči glosodinija, občutek pekočih ust in jezika.

Glosodinija

Ob opisanih težavah se odpravite k osebnemu zdravniku, ki vam bo predpisal protibolečinsko zdravilo. Težave se po standardni protibolečinski terapiji ne izboljšajo, zato vas zdravnik pošlje k maksilofacialnemu kirurgu.

Vzrok morda tiči v ostrih zobeh, preteklem oralnem kirurškem posegu, obsevanju zaradi raka v predelu glave, dehidraciji, kofeinu idr. Sledi povezano zdravljenje.

Če maksilofacialni kirurg ne odkrije nobenega jasnega vzroka, težave dobijo kategorijo kronične nepojasnjene obrazne bolečine (KNOB).
Zdravljenje poteka z antidepresivom amitriptilinom ali drugimi zdravili, odvisno, na kaj se oseba odzove. Pomaga psihoterapija, ki nauči dobrega poravnavanja s stresom in je ena od temeljnih zdravljenj depresije.Svetujejo še pogosto lizanje bonbonov ali žvečenje žvečilnega gumija. Ob tem se sprošča slina, ki umiri bolečino.

Lahko pa vas osebni zdravnik pošlje k alergologu.
Podobne težave namreč nastopijo pri oralnem alergijskem sindromu, le da se poslabšajo med jedjo. Gre za alergijo/preobčutljivost na cvetenje breze, ki se kaže kot seneni nahod, in hkrati na določeno začimbo, zelenjavo, sadje ali semena. Alergolog bo ugotovil vzrok alergije, svetoval izogibanje alergogeni hrani, posebno pripravo hrane in dal zdravilo za seneni nahod – največkrat nosni steroidni sprej.

Občutek pekočih ust in jezika

V Sloveniji je glosodinija dokaj redko obolenje. Kljub temu suhost ust pesti mnoge starostnike. Starostniku namreč atrofirajo/se zmanjšajo žleze slinavke, sluznice v ustih so izkušene. Težave naj premagujejo z umetno slino, lizanjem bonbona, žvečilnega gumija.

Viri:
Vesnaver A, Eberlinc A. Kronična nepojasnjena obrazna bolečina.Zdrav Vestn 2002; 71: 231-3
Sore tongue, Atlanta dental group PC.
Oral Food Allergy
slika 1, 2.

Advertisements