42 kilogramska cista Taquele Hilton

V sredini januarja so v Oklahomi 32-letni ženski odstranili 42 kilogramsko cisto na jajčniku!
Cista je zavzemala dobršen del njenega trebuha. Zdravniki je pri Taqueli niso odkrili celih 12 let zaradi odsotnosti kakršnihkoli simptomov. Ženska je tehtala 221 kilogramov in so ji zaradi očitne prekomerne prehranjenosti in povišane telesne teže svetovali zgolj dieto.

Nato je splošna zdravnica Jennifer Cameron ugotovila, da ima Taquela neznačilno suhe noge v primerjavi s trupom in je Taquelo poslala na ekplorativno kirurgijo.
Kirurgi so iz trebuha odstranili 42 kilogramsko cisto, ki je izraščala iz jajčnika.

Od operacije naprej je Taquela uspešno shujšala za 62 kilogramov in trenutno tehta “le” 162 kg.
Video si lahko ogledate tu.

Z ovarijskimi cistami (ovarij = jajčnik) velikankami se in so se srečevali po vsem svetu, tako na Japonskem kot v Bolgariji in drugod.

61 kg cista ženske iz leta 1924

V članku v Analih kirurgije iz leta 1925 kirurg John E.Loveland poroča o ovarijski cisti, ki je tehtala 61 kilogramov. Ženska je operacijo uspešno prestala.

Poroča tudi o cistah na jajčnikih žensk, ki so jih oskrbeli drugi kirurgi. Ciste so tehtale od 29 kg pa vse do 100 kg! Gromozanski cisti, ki sta tehtali 74 kg in 100 kg, sta v dveh primerih terjali življenje obeh žensk.

Cista so zelo pogoste benigne tvorbe na jajčnikih. Večinoma ženski ne povzročajo posebnih težav.
V razmikih se lahko pojavljajo ostre bolečine v spodnjem predelu trebuha. Možen je izostanek menstruacije in težave z neplodnostjo.

Cista lahko poči in povzroči akutno vnetje potrebušnice. Med nevarne, urgentne zaplete spada torzija/zavijte ciste. Cista zmore zakriti druga urgentna stanja, ektopično nosečnost in torzijo jajčnika.

Večjo cisto lahko tipamo skozi trebušno steno ali zadnjično odprtino. Prikaže jo ultrazvočna preiskava. Najboljša preventiva je redno obiskovanje osebnega ginekologa. Pomembno je tudi, da vsako bolečino v trebuhu vzamemo resno in se odpravimo na pregled k osebnemu zdravniku.

Hecno:
Dizajnerji so navdih za sledeče anatomske oblikovane stole črpali med drugim tudi iz ovarijskih cist 😉

Ovarijska cista kot stol

Viri:
CBS 3: 93 pound cyst removed from woman.
Annals of surgery 1925, Ovarian cyst of great size removal with recovery.
Anatomical Bean Bag Chairs.

Advertisements