Prehiter izliv semenske tekočine v medicini razumemo kot zmanjšan nadzor nad ejakulacijo, ki se vmešava v kakovost spolnega življenja, čustvovanja in odnosov med obema partnerjema. Vzrok je psihološki.

Problem

Prehiter izliv semenske tekočina, prehitra ejakulacija, ejaculatio praecox pesti veliko moških. V ZDA so izračunali, da se pojavlja kar pri 30% moških v vseh starostnih skupinah, najbolj pogosto pa od 18. do 30.leta. Delimo jo na primarno – pojavlja se od prvega spolnega odnosa, in sekundarno – pred tem je moški že imel spolne odnose, kjer se ni pojavljala.

Ejakulacija in s tem orgazem naj bi pri moškem v povprečju nastala po 7 – 10 minutah stimulacije, pri ženski pa po 12 – 25 minutah. Pomen časovnega okvira ejakulacije je individualen in zavisi tudi od stimulacije, potreb, želja partnerke ali partnerja. Neki moški je morda zadovoljen z ejakulacijo po dveh minutah, drugi pa ni zadovoljen z ejakulacijo po petih minutah stimulacije.

Prehitra ejakulacija poraja pri moškem občutke sramu, krivde, nesamozavesti, strahu, “nisem dovolj dober”, zmanjšane želje po spolnih odnosih, nezadovoljstva. Pri partnerki ali partnerju poraja občutke razočaranja, nezadovoljstva, krivde, zmanjšanje želje po spolnih odnosih.


Možni vzroki

– prevelike zahteve do sebe v spolnosti, performativna anksioznost;
– travmatske prve spolne izkušnje, občutki krivde zaradi samozadovoljevanja, spolna zloraba;
– spolnost ne prakticira na varnem kraju;
– težave v odnosu s partnerjem;
– depresija ali druge duševne motnje;
– prevelik stres, socialne, čustvene, ekonomske težave, težave na delovnem mestu.

Prehitra ejakulacija

Družinski zdravnik vas bo po pogovoru poslal na pregled k urologu ali seks terapevtu (psihiatru, psihologu). Obisk pri psihiatru ali psihologu ne vzemite kot žalitev ali grožnjo, “da ste nori”, “bolni” temveč kakor izjemno priložnost, da se sami ali s partnerjem resno pogovorite o tej težavi in drugih težavah v svojem življenju ter jih začnete reševati.

Zdravljenje

1. Učenje ustreznejšega reševanja problemov, odprtega odnosa do spolnosti in sprostitvene tehnike proti stresu.

2. Zelo učinkovita “Stop – start” ali “stisni – spusti” tehnika po Mastersu in Johnsonu.

– Partnerka ročno ali oralno stimullira partnerja. Ko partner začuti nenadno potrebo po ejakulaciji, partnerka preneha s stimulacijo.
– Trdno stisne partnerjev penis takoj za glavico penisa, najbolj močno pod penisom. Stiska, dokler partner ne začuti, da ni več potrebe po ejakulaciji. Nato ga znova stimulira.
– Celoten potek morata partnerja ponoviti približno 10-krat.

Ko moški izgubi občutek nenadne potrebe po ejakulaciji, lahko partnerka stimulira penis čisto blizu svoje vulve ali vaginalnega vhoda. Ko zopet pride do nenadne potrebe po ejakulaciji, partnerka odmakne penis in znova stisne nad glavico.
Ko moški tudi tu nadzoruje občutek nenadne potrebe po ejakulaciji, lahko nadaljujeta s koitusom. Ženska leži nad moškim in izvleče penis iz vagine, ko moški začuti nenadno potrebo po ejakulaciji. Ponovita zgoraj naveden postopek stiskanja pod glavico penisa.

3. Zelo učinkoviti so tudi SSRI antidepresivi – paroksetin, fluvoksetin, sertralin, od 5mg do največ 20 mg, ki podaljšajo čas do doživljanja orgazma in ejakulacije.

Zdravljenje prehitre ejakulacije je izredno učinkovito, uspeh nastopi pri večini moških!
Pomembno je, da se o težavi odprto pogovorite s partnerko ali partnerjem in brez zadržkov poiščite pomoč pri družinskem zdravniku ali psihiatru, psihologu.

Viri:
– Premature Ejaculation: Emedicine, NetworkTherapy.
CartoonStock.

Advertisements