Vitaminski nadomestki

Danska pregledna študija je ugotovila, da jemanje nekaterih vitaminov kot prehranskih dodatkov zviša umrljivost!
Jemanje sintetičnega vitamina A zviša umrljivost za 16%, beta karotena za 7 in vitamina E za 4%.
Za vitamin C in selen niso mogli potegniti zaključkov, vendar obstaja velika verjetnost za negativen učinek vitamina C, toda pozitiven učinek selena.
Domnevajo, da imajo prosti radikali, proti katerim naj bi delovali vitamini in drugi antioksidanti, bolj pomembno vlogo v organizmu, kot so verjeli do sedaj.
Spomnimo se, da so pred kratkim ugotovili določeno vsebnost antioksidantov tudi v kavi in oglaševanje prehranske industrije v zvezi z antioksidanti stalno narašča.

Jemanje vitaminov ima poleg ugotovljenega učinka tudi placebo učinek. Ljudje poročajo, da se jim ob jemanju zviša energija, dobijo občutek, da z jemanjem prehranskih dopolnil poskrbijo za svoje zdravje, kljub temu pa ne izboljšajo svojega prehranjevanja.

V dovolj raznoliki hrani so vsi ti vitamini prisotni v zadostnih količinah.
V kolikor se hočete bolj zdravo prehranjevati, se velja obrniti na strokovnjaka dietetika v bližnji bolnišnici ali drugi zdravstveni ustanovi 😉

Viri:
Medical NewsToday.
– Mortality in Randomized Trials of Antioxidant Supplements for Primary and Secondary Prevention; Systematic Review and Meta-analysis. G Bjelakovic, D Nikolova, L L Gluud, R G Simonetti, and C Gluud.JAMA 2007;297:842-857.Vol. 297 No. 8, February 28, 2007

Advertisements