Zdravniški blogi

Poizvedbi “medical doctor blog” in “medical blogosphere” na brskalnikih prikažeta več kot 2 milijona naslovov. V tujini blogajo internisti, urgentni zdravniki, družinski zdravniki, kirurgi, anesteziologi, nevrologi, pediatri, psihiatri, pravzaprav vsi, ki dojemajo splet za fantastično priložnost za posredovanje medicinskega znanja, novic, osebnega mnenja in vsakodnevnih zgodb.
Nekateri se poslužujejo anonimnosti in zapisuje zgodbe s svojimi pacienti, drugi ponujajo izvrstno mešanico med objektivnimi medicinskimi novicami in pogledom z lastne perspektive. Tretji se s pisanjem bloga sproščajo, četrti cinično – komično prikazujejo izkušnje z zdravstvenim sistemom in klinično prakso.

Medicinsko blogosfero tvori nekaj medicinskih portalov, ki na svojem strežniku gostijo bloge zdravnikov raznih profesij. Mednje štejejo WebMD, Medlogs, Health Voices, Medgadget, Trusted.Md pa tudi PLoS Medicinein drugi.

Največji delež medicinske blogosfere tvorijo individualni blogi zdravnikov različnih področij.
O nekaj najbolj spremljanih, podrobnih in osupljivih tujih medicinskih blogov je že pred leti pisal Forbes. Pet najboljših po njihovem izboru je:

1. Family medicine notes, družinski zdravnik
2. Corante in the pipeline, predklinična medicina
3. Corante living code, predklinična medicina
4. Medpundit, družinska zdravnica
5. Grunt`s doc blog, urgentni zdravnik

Forbesov novinar je v sestavku zaključil, da večina zdravnikov v blogih izraža največkrat sledeče skrbi:
“…velika farmacevtska podjetja pritiskajo na paciente, da jemljejo nepotrebna, a draga zdravila; višina zavarovanj za zdravnike proti tožbam se stalno povečuje; odvetniki so pripravljeni iti v tožbi proti zdravnikom do konca…”

Guardian, Independent, Medical Student priporočajo branje bloga NHS Doctor, jeznega zdravnika dr.Crippen-a, ki je bil 20 let zaposlen v t.i. nacionalnem zdravstvenem sistemu Velike Britanije (NHS) in mu sedaj s humorjem vrača njegove pomanjkljivosti.

Vsekakor je potrebno omeniti tudi izjemno informacijsko bogat blog Kevin MD.
Blog s preprostim naslovom Doctor pa pripada internistu, ki zase napiše “V medicinskem strokovnem izrazoslovju bi se označil kot medicinski zaplet.” Naj vas ne zavedeta druga dva njegova t.i.testna bloga Crippenresources in DCTrials2, ki ne obratujeta;)
Pri Kevinu in Doctorju je pametno klikniti na bogate povezave k drugim blogom.

Za najboljši medicinsko – zdravniški blog že nekaj let potekajo spletne nominacije in podelitve nagrad.
V lanskem letu je zmagal blog Respectful Insolence, v prejšnjih letih pa Kevin MD, The NHS Doctor, Grunt Doc idr. Lanskoletnimi nominiranci služijo tudi za izvrstno referenco na raznovrstne bloge, kjer bo vsakdo našel kakšen animiv blog po svojem okusu.

Študenti medicine

Izpovedi o izkušnjah na medicinski fakulteti in vpeljevanju v delo v zdravstvu razglabljajo študenti medicine na Medscapovem blogu The Differential.
Tu so še razvpiti Dose of reality z Michiganske medicinske univerze in blog poljskega študenta Medical Students Blogs, ki se je oklical za povezovalca na vse bloge študentov medicine.

Študentski blog, zares vreden ogleda, je tudi Purple Medical Blog s hitrim osveževanjem in zalogo dobrih medicinskih videov ter povezav.

Zdravniški blogi

Število zdravniških blogov, dostopnih v angleškem jeziku, se povečuje. Nekaj zdravnikov je medtem že prenehalo pisati svoj blog zaradi pomanjkanja časa. Tako sta v zadnjem času končala z izpovedmi Medpundit in psihiatrinja Shrinkette).

Zanimivo je, da se britanski medicinski blogi povezujejo v skupnost BritMeds.
Podobno skupnost zdravstvenih blogov bi na idejo Metroduše morda nekoč lahko ustvarili tudi v Sloveniji 😉

Viri:
Best medical blogs, Forbes.
Doctors and blogs, Medical Economics.
Google
– slike (viri bodo dodani naknadno).

Advertisements