Vse od paleolitika je tuberkuloza veljala za hudo infekcijsko bolezen, ki je v različnem časa končala življenje obolelega. V 19. in 20. stoletju je tuberkuloza dosegala najpomembnejše mesto v javnozdravstveni preventivi, kar ji je v 21.stoletju odvzela okužba s HIV in bolezen AIDS.

TBC

Leta 1882 je Robert Koch odkril bakterijo, ki povzroča tuberkulozo ali na kratko TBC.
Osebe, okužene s tuberkulozo, več mesecev ali let suho kašljajo, boli jih v prsnem košu in težje dihajo. Kašelj se stopnjuje, v izpljunku je prisotna kri, človek na splošno oslabi, ne more jesti, hujša, ima povišano temperaturo. Končna stopnja je smrt.

TBC

TBC

Koch je z veliko gotovostjo domneval, da se TBC prenaša s človeka na človeka kapljično, predvsem z nenadzorovanim kašljanjem in kihanjem. Predtem so ugibali, da se prenaša genetsko iz roda v rod. V 19.stoletju se je razvilo mnenje, da obolijo “mladi, čisti in strastni,” saj je kar nekaj mladih svetovnih umetnikov umrlo ravno zaradi tuberkuloze (Chopin, Kafka, Orwell, E.Bronte).

S Kochovim odkritjem se je začelo pomembno javnozdravstveno gibanje, kampanja osveščanja o tuberkulozi. Po celem svetu se je razširil znak za tuberkulozo, križ z dvema vodoravnima črticama ter gradnja tuberkuloznih sanatorijev, v katerih so obolele za tuberkulozo lahko ločili od zdravih ljudi. Zdravili so jih v začetku tako, da so oboleli več mesecev počivali na posteljah, dihali svež zrak zaradi stalnega zračenja in ogromno jedli (šele leta 1921 se je začelo cepljenje, 1950 so odkrili antituberkulotike).

Na javna mesta so postavljali posebne posode s križem, kamor so se oboleli lahko izkašljali in izpljuvali. Ob vsem tem so v različnih državah izdajali in lepili posterje, ki so izobraževali ljudi o tuberkulozi.

TBC

TBC

Razvile so se cele serije poštnih znamk, ki so predvsem ob božiču, ko so ljudje pošiljali največ čestitk in uporabljali znamke 😉 , pozivali k skupni akciji.

TBC

TBC

Ob tem so posebno pozornost namenili izobraževanju staršev.

Bistvo protituberkuloznega osveščanja se je glasilo: Ne pljuvajte vsepovsod! Pljuvajte v posebno označene posodice. Ob kašljanju si pokrijte usta! in najbolj pomembno Skupaj ustavimo tuberkulozo!

Anglosaksonski svet

Romanski jeziki

TBC

naslovnica TBC

Kitajska

TBC

TBC

___________________________________________________________________________
Viri:
* TBC History, National Institute of Allergy and Infectious diseases.
* Art.com
* Visual culture and health posters 1, 2, NLM NIH
* BlueRidge Sanatorium, Faculty of Virginia
* Mao Posters

Advertisements