Na portalu Ted Talks si lahko ogledate zanimivo in ohrabrujoče video predavanje Roberta Fischell-a o treh inženirskih rešitvah za hitrejše zaznavanje srčnega infarkta ter zdravljenje migrenskih in epileptičnih napadov.

Portal Ted Talks

Fischell predstavlja tri rešitve:

1 – Znotrajtelesne elektrode, povezane z EKG za odkrivanje srčnega infarkta

Spremembe ob srčnem infarktu so velikokrat subtilne in se ne pokažejo s simptomi, EKG pa jih ne prikaže zato, ker so elektrode pozicionirane zunaj telesa, električni signal pa je prešibak.

Angel Med Guardian system
je majhna napravica, vsajena pod kožo prsnega koša z elektrodami na srčni mišici. V nasprotju z zunajtelesnimi elektrodami ta napravica zazna signale ob spremembah delovanja srčne mišice in jih predstavi v EKG zapisu, bolniku pa odda opozorilen signal.

Bolnik se lahko takoj z dokazom odpravi na urgenco in dobi ustrezno zdravljenje kljub temu, da simptomov nima in da navaden EKG v bolnišnici ne prikaže nobenih sprememb.

2 – Magnetni pulzator proti migrenskim napadom

Je napravica v obliki pištole ;). Bolnik ob začetnih znakih avre prisloni ustje t.i. pištole na glavo. Dva magnetka na ustju naprave oddata pulz, vzpostavi se električni tok in migrenski napad v celoti preneha. Bolnik jo lahko nosi v torbici vedno s seboj.

3 – Elektrode proti epileptičnim napadom

Napravica z dvema elektrodama, ki jo vsadimo pod lobanjo, elektrodi pa namestimo na epileptični fokus. Napravica zazna in prepreči epileptični napad.

Zdravljenje s temi napravami je brez stranskih učinkov in izjemno učinkovito.

Fischell je polovico nagrade, ki mu jo je podelila organizacija TED Talks, namenil oblikovanju bolj primerne oblike magnetnega pulzatorja za ljudi, ki imajo migreno, ter nadaljnih raziskavam inženirskih rešitev za obsesivno – kompulzivno motnjo.

Predstavil pa je tudi rešitev za boljše razumevanje bolnikov, za kakšen poseg pravzaprav podpisujejo poučeni pristanek (angl. informed consent) in se nadejal posledičnega zmanjšanja tožb.

Pred vsakim posegom bi bolniku in svojcem dali na ogled video, kjer mu na enostaven, ponovljiv, jasen in dokazljiv način predstavili poseg 😉

________
Vir:
TED Talks.

Advertisements