Vse čestitke Tripoli šestim za njihovo pokončno držo, duševno in telesno moč ter vztrajanje! Vse čestitke tudi njihovim domačim, odvetnikom, vsem organizacijam za človekove pravice, znanstvenikom, zdravstvenim delavcem, demonstrantom, blogerjem, politikom, Bolgariji in Evropski uniji, ki so priborili izpustitev teh šest nedolžnih zdravstvenih delavcev!

Tripoli šest izpuščenih

Tripoli šest, pet bolgarskih medicinskih sester in enega palestinskega zdravnika, je Libija po 8 letih obtoževanja, mučenja in vrstečih se sodb izpustila 24.7.2007. Od tam so jih z letalom odpeljali v Bolgarijo, kjer jih je pomilostil še bolgarski predsednik.
Za izpustitev je morala Bolgarija v navezi z Evropsko unijo plačati zdravljenje več kot 400 libijskim otrokom, okuženim s HIV, ter odškodnine njihovim družinam.

Porajajo pa se nova vprašanja:

* Kdo, kdaj in kako bodo Tripoli šestim sanirali duševne in telesne posledice 8 – letnega zapora, mučenja in sojenja v Libiji?
* Kdo, kdaj in kako bodo nadomestili strokovni manko vsem medicinskim sestram in zdravniku, saj so utrpeli 8 let reza od svojega osnovnega poklica in dogajanja v stroki?
* Kdaj bo Libija priznala, se opravičila za svojo politično igro, zaroto, izogibanje krivdi in izsiljevanje za denar na plečih teh zdravstvenih delavcev, oprala njihovo ime in jim dala odškodnino za prestano?

Upam na čimprejšnjo razrešitev teh vprašanj in uspešno duševno, telesno in strokovno okrevanje vseh medicinskih sester in zdravnika!

Moji pretekli prispevki na to temo:
¤ Za okužbo otrok s HIV v Libiji obtoženi tuji zdravstveni delavci.
¤ Podpora obtoženim bolgarskim medicinskim sestram in palestinskemu zdravniku v Libiji.

Novosti o Tripoli šestih še kar povzema blog Declan Butler – ja, revija Nature.

Advertisements