Sicko waiting

“Sicko je Moorov najpomembnejši, najbolj impresiven in najbolj provokativen film.”
Los Angeles Times

“Po projekciji je mnogo kritikov ZDA in noviranjem priznalo, da so jokali med filmom.”
Wall Street Journal

Sicko je izvrsten dokumentarec, ki vam pretrese, šokira in ob katerem se začnete bati, da se bo navedeno nekoč dogajalo tudi v Sloveniji.

Michael Moore prikaže zgodbe ljudi, katerim kljub hudi in neozdravljivi bolezni in zdravstvenem zavarovanju (sic!) zavarovalnice ne odobrijo potrebnega zdravljenja. Nekateri umrejo, drugi bankrotirajo, ker vzamejo kredit za plačilo zdravljenja in začnejo živeti na plečih svojih sorodnikov.

Michael Moore potegne izvrstne primerjave s kanadskim in francoskim zdravstvenim sistemom, kjer lahko vsak državljan v ustreznem času dobi diagnozo in zdravljenje, ki ga potrebuje, ob tem pa državo stane njegova zdravstvena oskrba mnogo manj kakor v ZDA.

Poišče tudi vzrok za ameriški sistem zdravstvenega zavarovanja, ki je destruktiven za mnogo državljanov. Za tovrstno obliko zdravstvenega zavarovanja in pogojev oskrbe največji interes izkazujejo zavarovalnice, farmacevtska podjetja ter posamezniki – zdravstveni delavci in politiki na položaju moči, ki prejemajo enormne dotacije, da se spremembe ne morejo dogoditi. K apatiji in nevednosti ljudi, da takšen sistem lahko spremenijo, pa prispeva huda propaganda nacionalnih televizij, ki lažno prikazujejo, da v drugih državah nastopa mnogo slabši zdravstveni sistem kakor v ZDA.

Sicko

Film se zaključi z vrhunsko ironijo. ZDA so država, kjer politični zaporniki, t.i.”državni sovražniki” v Guantanamu prejemajo najboljšo zdravstveno oskrbo, medtem ko junake z 11.9. ovirajo napredovale in nezdravljene kronične bolezni, ki jih je povzročilo prostovoljno, opevano in domovinsko delo na ruševinah dvojčkov. Nihče pa jih ne bo zdravil, ker je zdravljenje tudi za domovinske junake predrago.
Michael Moore jih najprej odpelje v zaliv Guantanama, kjer jih zavrnejo, in nato na Kubo, kjer zanje izvedejo vse potrebne preiskave, diagnosticiranje in zdravljenje, čeprav so državljani “sovražne” države.

Sicko jestatement, učno gradivo in manifest novega ameriškega zdravstvenega sistema, ki ima visok potencial, da vpliva na množice in celo na spremembe.

Michael Moore predlaga sledeče spremembe:

– univerzalni brezplačni zdravstveni sistem za vse Američane
– ukinitev in prepoved vseh zdravstvenih zavarovalnic
– strog nadzor in ureditev farmacevtskih podjetij.

V filmu se pojavi odsek iz naše oddaje Naša mala klinika, ko dr.Vrabec v operacijski reže bolniku nogo kar z žago na živo. Michael Moore v hecu ameriški zdravstveni sistem postavi ob bok slovenskega 😀

Naša mala klinika

Po ogledu filma priporočam skok na Moorovo spletno stran, kjer so navedene spletne akcije, demonstracije, gradivo za nastanek filma in Sicko blog.

Zadostuje že to, da ne berete le napovedi filma, temveč si ogledate film 😉

_____________________________________________
Viri:
– Sicko – komedija o ameriškem zdravstvenem sistemu.
Sicko.

NMK/Naša mala klinika, Pop TV.

Advertisements