Suhe oči

Sindrom suhega očesa (Keratoconjuctivitis sicca, dry eye syndrome) je pogost problem pri ljudeh, ki dolgo časa delajo za računalnikom, s tiskanim besedilom, gledajo televizijo in na splošno pri starejših. Oči pečejo, srbijo, pordečijo, dajo občutek tujka v očeh, bolijo, se prekomerno ali premalo solzijo, vidna ostrina pa je lahko zmanjšana, vidijo megleno in so bolj občutljivi na svetlobo.

Bolečina pri suhem očesu največkrat izvira iz dražene, izušene veznice (konjuktiva) in utrujenosti izredno majhnih mišic, ki prilagodijo oko za vid na bližino (akomodacija).

Veznica je sloj očesa, ki prekriva celo oko in notranje dele vek ter je v stiku z zunanjim okoljem. Mežikanje je nezavedno, avtomatsko in omogoča neprestano vlaženje veznice.
Majhne mišice znotraj očesa se skrčijo in sprostijo vlakna, ki obdajajo lečo in jo zadebelijo, s tem se poveča njena lomnost in oko lahko zazna bližnje predmete.

sindrom suhega očesa
Dokazano je, da med delom na računalniku ali pri gledanju televizije zamežiknemo do 7-krat manj kakor ponavadi, kar prispeva k nastanku suhega očesa.
Vzroki za suhe oči so tudi višja starost, menopavza pri ženskah, prostor z veliko prahu, suh zrak v prostoru zaradi ogrevanja ali klimatske naprave, nošnja neustreznih kontaktnih leč, okužba vek, solznega aparata ali drugih delov očesa, sistemske bolezni (npr. avtoimune bolezni, tumorji žlez idr.), kjer je zmanjšano ali odsotno izločanje solz, jemanje določenih zdravil (antidepresivov, kontracepcijskih tablet) idr.

V diagnostiki sindroma suhih oči bo vaš okulist (oftalmolog) opravil pregled z špranjsko svetilko, mikroskopom ali pa Schirmerjevim testom, s katerim bo meril količino izločenih solz.

Preventiva

Ko vas torej naslednjič spet čaka nekajurno sedenje pred računalnikom, upoštevajte te osnovne zakonitosti:

pravilo »trikrat 20« oz. 20/20/20: vsakih 20 minut se vsaj za 20 sekund zaglejte v predmet v oddaljenosti vsaj 20 metrov od vas, lahko pa tudi zaprete in počivate z očmi.
– pravilna oddaljenost od računalniškega zaslona (Slika 2)
– večkrat pomežiknite
– uporabljajte vlažilec zraka ali se manj časa zadržujte v izredno suhih ali prašnih prostorih
– pri kolesarjenju ali drugih aktivnostih zunaj uporabljajte sončna očala

Pravilna drža in položaj oči pri delu na računalniku

Blaženje in zdravljenje suhih oči

Uporabljajte vlažilne kapljice za oči brez recepta, t.i. umetne solze s fiziološko raztopino, ki pa ne smejo vsebovati prezervativov, konzervansov ali vazokonstriktorja.
Na recept lahko dobite umetne solze (ciklosporinske kapljice), ki spodbujajo izločanje solz, in druge pripravke.
Za podoben učinek lahko pred spanjem namestite nad oči tople in mokre obloge oz. komprese.

Priporočajo tudi uporabo prehranskih dopolnil, kot so omega maščobne kisline.

Če to ne pripomore k izboljšanju suhih oči, obiščite okulista (oftalmologa), s katerim boste odkrili vzroke zanje. Pri zahtevnejših vzrokih za suho oko lahko oftalmolog s posebnim čepkom zapre vhod v sinuse, skozi katere izhajajo solze z očesa navzven ter vodijo v nosno votlino, zdravi z ustreznimi zdravili ali vam predpiše nošnjo vlažilne komore.

Odsvetovano:
– NE drgnite očesa! Nasploh je priporočljivo, da si pred vsakim dotikanjem očesa zaradi možnosti okužb temeljito umijete roke.
– S konico nastavka za kapljice se ne smete dotikati svojega očesa, če pa se, potem naj bodo kapljice zgolj za vašo uporabo.
– Pazite, da za blaženje suhih oči jemljete kapljice brez kakršnihkoli prezervativov, konzervansov ali vazokonstriktorja!

Suhe oči resda zmanjšajo ostrino slike, ki se jo da hitro popraviti z ustreznim vlaženjem očesa. Dolgoročno sindrom suhega očesa ne predstavlja tveganja za slabšanje vidne ostrine očesa, lahko pa pride do okužbe veznice (konjuktivitis) ali razjede roženice (ulkus kornee).
__________
Viri:
*AllAboutVision.
*NHS Direct.
*Emedicine.
* Sliki.

Advertisements