živosrebrni termometer

Najstarejši termometri so iz stekla in v sredini imajo kolono iz živega srebra. Ob padcu na tla z velike višine ali ob veliki sili se lahko prelomijo in zdrobijo. Ob tem se živo srebro (Hg) razporedi v kapljice in izhlapi v zrak. Človek absorbira del Hg skozi kožo, zelo malo skozi prebavila, največ z vdihavanjem preko pljuč.

Živo srebro je težka kovina in deluje toksično na centralni živčni sistem. V zraku je na sobni temperaturi koncentracija Hg večja od tiste, ki je že toksična za človeka.

Kaj storiti, ko poči živosrebrni termometer?

Pokrijte si usta in nos s cunjo in takoj odprite okna. Drugi naj zapustijo prostor.

Če se je termometer razbil na preprogi, primite konce preproge, jo zavijte skupaj in dajte v plastično vrečo, ki jo vložite še v dve drugi plastični vreči.
Če se je termometer razbil po ploščicah, linoleju ali drugod, poiščite kartico, trši papir ali prazno kapalko (npr.od očesnih kapljic) in zberite skupaj kapljice živega srebra in delce termometra.
Vse, kar je prišlo v stik z živim srebrom, dajte v plastično vrečo, ki jo vložite v še dve drugi plastični vreči in trdno zavežite.

Pri pospravljanju razbitega termometra NE UPORABLJAJTE metle, krtače!
Kapljice se bodo naprej razpršile v še manjše kapljice in otežile odstranjevanje.
Prav tako NE UPORABLJAJTE sesalca! Živo srebro se bo segrelo, iz tekočega stanja prešlo v plinasto in zakrožilo po prostoru.

Idealno bi bilo, da v prostoru, kjer se je razbil termometer, zračite čimdalj časa, do dva dni.
Živo srebro spada med nevarne in posebne odpadke, zato pokličite lokalno komunalno službo, v kateri zabojnik lahko vrečo odložite.

Kaj storiti, ko otrok poje živosrebrni termometer ali njegove dele?

Če otroku merite temperaturo v ustih, lahko z velikim pritiskom z zobmi prelomi termometer in pogoltne živo srebro.
Velja, da pojedena tekočina iz Hg ne more povzročiti velike škode, saj se živo srebro zelo malo absorbira v prebavilih.
Kljub temu odstranite delce termometra iz otrokovih ust in jih zavijte v vrečo kakor prej opisano.
Otroku spirajte usta z vodo, kožo ust ali rok, ki je prišla v stik z razbitim termometrom, pa spirajte z vodo in milom. Poskušajte pripraviti otroka do tega, da bo zbruhal vsebino. Z orokavičenim prstom dražite otrokovo žrelo.
V kozarec z vodo dajte žličko aktivnega oglja in mešanico naj otrok pogoltne. Aktivno oglje bo vezalo nase živo srebro.

Otroka peljite k zdravniku, kjer bodo opravili lavažo/spiranje želodca in dali otroku antidot – kelate. Kelatni antidoti so DMSA(dimerkaptosukcinilna kislina), DMSP (dimerkaptopropansulfonična kislina) in ALA (alfa lipoična kislina).

Najbolj učinkovito merjenje telesne temperature

Sredica in periferija

Ob spreminjanju temprature je pomembna temperatura sredice človeškega telesa, kjer so vsi glavni notranji organi. Velike spremembe se odražajo najprej na periferiji (najprej se ohladijo roke, noge) in v telesnih ter vedenjskih prilagoditvenih odzivih (v mrazu oblačenje, drgetanje, zvitje v klobčič, zmanjšan metabolizem; v vročini povečano znojenje, slačenje, povečan metabolizem), šele nato v sredici. Oglej si sliko, kjer je s temno sivo označena sredica, s svetlo sivo pa periferija, ki se v mrazu začne najprej ohlajati.

Temperaturo merimo s termometrom pod pazduho/aksilarno, v ustih/oralno in v zadnjični odprtini/rektalno. Študije so pokazale, da najbolj točno meritev telesne temperature dobimo pri merjenju rektalno. Merjenje rektalno je tudi najbolj učinkovito pri dojenčkih, saj lahko nadziramo merjenje. Starejšim otrokom in odraslim je rektalno merjenje morda neprijetno in naj si merijo v ustih ali pod pazduho.
Ne uporabljajte istega termometra za merjenje rektalno in oralno, da ne pride do prenosa črevesnih bakterij. Tako po uporabi termometra v ustih kot v zadnjični odprtini termometer očistite z razkužilom.

Digitalni termometer

Za majhne otroke priporočajo, da uporabljate digitalne in druge ne-živosrebrne termometre.
Če merite z živosrebrnim termometrom v ustih, naj ga otrok drži z ustnicami, ne z zobmi, da se termometer ne bo prelomil.

Zobne zalivke iz amalgama

Zobozdravnik vam bo ob kariesu prepariral zob in vstavil zalivko/plombo. Največkrat uporabljajo temne amalgamske plombe, ki po posebni formuli vsebujejo tudi živo srebro, na sprednjih zobeh pa ponavadi bele plombe, ki Hg ne vsebujejo.
Amalgamske plombe so bolj trpežne, imajo daljšo življenjsko dobo, lažje jih je oblikovati in so cenejše. Bele plombe imajo krajšo življenjsko dobo, težje jih je oblikovati, zahtevajo večjo izurjenost zobozdravnika in so mnogo dražje od amalgamskih, so pa bolj estetske.

Ni nobenih dokazov, da bi amalgamske plombe kakorkoli vplivale na zdravje.
V svetu sicer obstajata dve struji. Prva zagovarja uporabo amalgamskih plomb, druga jo zavrača. V slednji nastopa močan lobi izdelovalcev belih plomb, saj je cena astronomsko višja od amalgamskih.

Zastrupitev z živim srebrom

Idrijski rudnik

V svetu so poznane kronične zastrupitve z živim srebrom rudarjev v Idrijskem rudniku, ki so se godile vse do uvedbe zaščitnih mask, prezračevanja in odmorov na čistem zraku.

Simptomi zastrupitev z živim srebromso se pri rudarjih kazale kot tremorju/tresenju okončin v mirovanju, nestabilni drži, izgubi vidnega polja in sluha, krčih v trebuhu, kovinskem okusu v ustih, slabosti, telesni šibkosti, glavobolih in eretizmu.
Erethismus mercurialis je skupek simptomov zastrupitve z živim srebrom, ki vsebuje živčnost, vzdražljivost, nespečnost, anksioznost/strahove in umik iz socialnega okolja.

Rudarji

Pri otrocih so simptomi kronične zastrupitve z živim srebrom akrodinija/bolečine v vseh okončinah, roza izpuščaj na prstih nog in rok in rožnata stopala in dlani. Otroci postanejo živčni, razdražljivi, poviša se jim srčni utrip in znojenje.

akrodinija

Zanimivost:

Rudarjem v idrijskih rudnikih, ki so vdihovali hlape živega srebra, so zdravniki v starih časih predpisovali na recept kozarček žganja. Znano je, da je absorpcija živega srebra v človeškem organizmu po zaužitju alkohola slabša in verjetnost zastrupitve manjša 😉

__________________________________________________________________________
Nadaljne branje:
Mercury Spills, U.S.Environmental Protection Agency.
Mercury, Emedicine.
Mercury Poisoning, Wikipedia.
– Kobal AG. Impact of the mercury mine on the healt of miners and inhabitants of the town of Idrija. Idrijski razgledi 1997;2:13-31.
Children Environmental Health Case Study, US EPA.
– slika 1, 2, 3,4, 5, 6, 7